Sıvı Penetrant Muayene

Sıvı girinim testi (PT-Penetrant Test). Bu yöntem, gözeneksiz (porozitesiz) malzemelerde yüzeye açık süreksizliklerin tespit edilmesinde uygulanır. Bu yöntemde, boya içeren bir girici sıvı (penetrant) test edilecek yüzeye uygulanır. Penetrantın süreksizliklere nüfuz etmesi için yeterli bir süre bekledikten sonra fazla penetrant temizlenir. Daha sonra yüzeye developer (Geliştirici) uygulanır. Süreksizliğin içine nüfuz etmiş olan penetrant,developer tarafından yüzeye doğru emilir ve böylece renk kontrastından süreksizliğin varlığı, yeri, boyutu ve özelliği tespit edilir. Uygulanacak tekniğe, yerine, zamanına ve kalite seviyelerine, müşteri talepleri doğrultusunda Seviye-3 uzmanımız tarafından karar verilir.

Avantajları...

 

  • Nispeten Ucuz
  • Oldukça portatif ve basit bir NDT yöntemidir.
  • İnce ve bitişik (100 mikron'a kadar) süreksizliklere karşı çok duyarlıdır.
  • Çok türde malzemeye uygulanabilir.
  • Yönüne bakmaksızın bütün yüzey süreksizlikleri tek seferde dedekte edilebilir.

Dezavantajları...

 

  • Test yüzeyinin son derece temiz olması gereklidir.
  • Sadece yüzeye açılan süreksizlikleri dedekte edebilir.
  • Gözenekli malzemelerde kullanılamaz ve çok pürüzlü yüzeylerde (örn. döküm) kullanılması zordur.
  • Test işleminden sonra malzeme yüzeyinin temizlenmesi gerekebilir.

ÖZEL PENETRANT MUAYENE UYGULAMALARI

 

Sıvı Oksijene Uyumlu Malzemelerin Muayenesi

Sıvı oksijen bugün pek çok uygulamada kullanılmaktadır. Sıvı oksijen kendisi tek başına parlayıcı olmamasına karşın; bir yanıcı malzemeyle temas ettiğinde parlayıcı olur ki; küçük bir kıvılcım ciddi bir parlamaya neden olmaya yeter.

   Bu nedenle, sıvı oksijen bulunan bir sistemde kullanılacak parçaların kesinlikle yanıcı maddeler içermemesi gerekir. Bu tür parçalara çok kapsamlı bir temizleme işlemi uygulanır. Böyle bir parçanın üretimi ve muayenesi sırasında, parçaya yanıcı maddelerin bulaşmasını önlemek için özel özen gösterilmektedir.

 

Nikel ve Nikel Alaşımları için Muayene

Nikel ve nikel alaşımları kükürt içeren bir ortamda bulunduklarında yük altında korozyon olarak tanımlanan bir korozyon türüne maruz kalırlar, bu tür korozyon malzemenizde çatlak oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle nikel ve nikel alaşımlarının muayenesinde düşük kükürt oranına sahip özel olarak üretilmiş penetrant malzemelerinin kullanılması gerekir.

 

Paslanmaz Çelikler, Titanyum ve Titanyum Alaşımların Muayenesi

Paslanmaz çelikler, dubleks paslanmaz çelikler, titanyum alaşımları klor içeren bir ortamda bulunduklarında yük altında korozyona maruz kalırlar. Bu nedenle bu malzemelerinizin muayenesinde düşük klor oranına sahip özel olarak üretilmiş penetrant malzemelerinin kullanılması gerekir.

 

Plastik ve Kauçuk için Penetrant Uygulama

Plastik ve kauçuk çoğu zaman penetrant malzemelerinden zarar görürler. Bu konuda şüpheye düşüldüğünde kullanılacak penetrant malzemeleri küçük bir örnek üzerinde denenmelidir. Plastik ve kauçukların muayenesi için özel formüllü penetrant muayenelerimiz yapılmaktadır.

 

 Gıda Sektörüne Uyumlu Penetrant Uygulama

 Gıda sektöründe kullanılan ekipmanların muayenesi için sağlığa zararsız boyalar ve yenilebilir yağlar içeren özel penetrant malzemeleri geliştirilmiştir.

 

Yüksek Sıcaklıklar için Muayene

Muayene edilecek malzemenin yüzey sıcaklığı 52°C’nin altında olmalıdır. Ancak bazen malzemenizin soğumasını beklemeden muayene yapmamız gerekebilir. Bu ihtiyacınıza cevap vermek üzere yüksek sıcaklıklarda güvenilir olarak kullanılabildiğimiz penetrant muayenelerimiz yapılmaktadır.

 

Düşük Sıcaklıklarda Muayene

Muayene edilecek malzemenin yüzey sıcaklığı 5°C’nin üzerinde olmalıdır. Ancak bazen malzemenizin ısınmasını beklemeden muayene yapmamız gerekebilir. Bu ihtiyacınıza cevap vermek üzere düşük sıcaklıklarda güvenilir olarak kullanılabildiğimiz penetrant muayenelerimiz yapılmaktadır.